791 420 180 biuro@ozonclinic.pl

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa to ukryte reakcje organizmu. Cierpi na nie ponad 45% populacji. Wywołują niewłaściwą odpowiedź organizmu na niektóre pokarmy, co jest przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych.

Oznacza to, że od tego co jesz, zależy twoje zdrowie. Istnieją produkty spożywcze, które są dla ciebie szkodliwe i mogą działać jak trucizna, podczas gdy dla drugiej osoby mogą nie szkodzić.

 

Objawami nietolerancji pokarmowej są m.in.: ostre bóle głowy, zespół nadwrażliwych jelit, migreny, problemy skórne czy niedomagania układu oddechowego.

Mogą się one pojawić dopiero kilka godzin albo nawet kilka dni później od zjedzenie szkodliwego dla twojego organizmu pokarmu, dlatego nietolerancja pokarmowa uznawana jest za utajoną podstawę wielu schorzeń.

Nierozpoznana nietolerancja pokarmowa może prowadzić do groźnych chorób cywilizacyjnych XXI wieku takich jak m.in. nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne: choroby tarczycy (choroba Hashimoto), reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, łuszczyca. Jest też częstą przyczyną niewłaściwych diagnoz lekarskich – w efekcie leczy się objawy zamiast przyczynę dolegliwości.

CZY NIETOLERANCJA POKARMOWA JEST TYM SAMYM CO ALERGIA POKARMOWA?

Alergia pokarmowa to przypadłość, na którą cierpi tylko 2,5% populacji, podczas gdy nietolerancja pokarmowa dotyka ponad 45% ludzkości.

Alergia pokarmowa IgE – zależna polega na ostrej i natychmiastowej reakcji (maksymalnie do 2 godzin po kontakcie z alergenem) układu odpornościowego na zjedzony pokarm.

Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, katar, kichanie, podrażnienie skóry, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty, obrzęk i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

Dlatego mówimy np. o alergii na orzeszki ziemne, skorupiaki, białko krowie. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem.

W przypadku nietolerancji pokarmowej IgG – zależnej objawy są złożone i mogą pojawiać się dopiero po kilku dniach i trwać wiele tygodni.

Nietolerancja pokarmowa pociąga za sobą reakcje wielonarządowe w organizmie. Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia. Nierozpoznana nietolerancja pokarmowa prowadzi do rozwoju stanów zapalnych w organizmie i w efekcie do groźnych chorób cywilizacyjnych oraz bywa częstym powodem nieskutecznego leczenia prawdziwej przyczyny dolegliwości – jaką jest nietolerancja pokarmowa.

Food Detective 59 produktów - lista produktów

Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.

Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.

Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)

Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).

Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.

Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Food Print 110 produktów - lista produktów
białko jaja oliwki brokuły
 żółtko jaja brzoskwinia kapustabiała
mleko krowie śliwka kalafior
mleko kozie nektarynka zielonygroszek
mleko owcze figi ziemniaki
dorsz arbuz soja
krab mandarynki marchew
homar kukurydza fasolka
krewetki* owies bakłażan
ostrygi ryż ogórek
łosoś żyto soczewica
tuńczyk pszenica sałata
pstrąg jęczmień cebula
małże (mytilus edulis) pszenica durum/twarda papryka*
sola gliadyna/gluten kabaczek zielony
małże(venus mercenaria) gryka zwyczajna dynia*
kałamarnica/kalmar czosnek cykoria
morszczuk gorczyca szpinak
ośmiornica ziarna pieprzu* kapary
okońmorskisardynka papryczka chilli koper włoski
mątwa/sepia nać pietruszki karczochy
anchois bazylia ciecierzyca/cieciorka
jabłko kurczak drożdże piekarskie
cytryna wieprzowina drożdże piwowarskie
pomarańcza indyk grzyby
gruszka wołowina ziarno kakaowca
truskawka jagnięcina kawa
wiśnia/czereśnia mięso z królika nasiona słonecznika
winogrona* migdały sezam
limonka orzechylaskowe herbata czarna
ananas orzeszki ziemne kasztan jadalny
pomidor pistacje nasiona kola
banan orzechy włoskie  miód
kiwi fasola biała  
melon fasolaczerwona  
Food Print 220 produktów - lista produktów

Poniżej zamieszczono listę produktów badanych w teście Food Print™ 200+. Zastrzega się możliwość drobnych zmian listy produktów objętych testem.

Agar agar

Kapary

Papaja

Alfa-lactalbumina

Karczoch

Papryczka chili

Aloes zwyczajny

Karp

Papryka mieszana

Ananas

Kasza jaglana

Pieprz cayenne

Anyż

Kasztan jadalny

Pieprz ziarnisty (c/b)

Arbuz

Kawa

Pietruszka

Avocado

Kawior

Pistacje

Bakłażan

Kazeina

Płastuga

Banan

Kiwi

Pokrzywa

Bazylia

Kminek

Pomarańcz

Beta-lactoglobulina

Kokos

Pomidor

Biała kapusta 

Kolendra 

Por

Białko

Komosa ryżowa

Porzeczka czerwona

Boćwina

Konina

Przegrzebki

Bób

Koper rzymski

Przepiórka

Brokuły

Koperek

Pstrąg

Brukselka

Kozina

Pszenica

Brzoskwinia

Krab

Pszenica orkisz

Burak

Krewetki

Pszenica twarda (durum)

Bylica estragon

Krowie mleko

Rabarbar

Cebula

Królik

Rodzynka

Chmiel

Kukurydza

Rozmaryn

Cibora jadalna 

Kura

Rukiew wodna

Cieciorka

Kuropatwa

Rukola

Cielęcina

Kuskus

Rumianek

Cukier trzcinowy

Len zwyczajny

Ryba miecz (włócznik)

Curry (przyprawa)*

Liczi chińskie

Ryż

Cykoria

Limonka

Rzepa

Cynamon

Liść laurowy

Rzepak 

Cytryna

Lukrecja

Rzodkiewka

Czarna porzeczka

Łosoś

Sałata

Czereśnia

Łupacz

Sardelowate

Czerwona fasola

Macadamia orzech

Sardynka

Czerwona kapusta

Mąka żytnia

Sarnina

Czosnek

Majeranek

Seler

Daktyl

Makrela

Sepia

Dorada

Malina

Sercówka jadalna

Dorsz

Małż (mytilus edulis) 

Sezam

Drożdże piekarskie

Małż (venus mercenaria)

Słodki ziemniak

Drożdże piwowarskie

Mandarynka

Słód

Dzik

Mango

Soczewica

Fasolka

Maniok jadalny

Soja

Fasolka biała 

Marchew

Sola

Figi

Mątwy

Struś

Gałka muszkatułowa

Melon

Szafran

Gliadyna 

Mięta

Szalotka

Glon espaguette

Mięta pieprzowa 

Szałwia

Glon spirulina

Migdały

Szarańczyn strąkowy

Glon wakame

Miłorząb 

Szarłat wyniosły

Gorczyca

Miód

Szczupak

Gożdzik

Mleko bawole 

Szparagi

Granat

Mleko kozie

Szpinak

Grejpfrut

Mleko owcze

Śledź

Groszek zielony

Morela

Ślimak morski

Gruszka

Morszczuk

Śliwka

Gruszla

Morwa

Tapioka

Gryka zwyczajna

Nasiona słonecznika

Transglutaminaza 

Grzyby

Nasiono kola

Truskawka

Halibut

Nektarynki

Tuńczyk

Herbata

Ogórek

Turbot

Herbata zielona

Okoń

Tymianek

Homar

Okoń morski

Wanilia

Imbir

Oliwka

Wąsonogi

Indyk

Omółek jadalny

Węgorz

Jabłko

Orzech brazylijski

Wieprzowina

Jagnięcina

Orzech laskowy

Winogrona

Jagody

Orzech nerkowca

Wołowina

Jeżyny

Orzech włoski

Wół

Jęczmień

Orzech ziemny

Ziemniak

Kabaczek zielony

Orzeszki piniowe

Żółtko

Kabaczek żółty

Ostryga

Żabnica ryba

Kaczka

Ośmiornica

Żeńszeń

Kakao

Otręby pszenicy 

Żurawina

Kalafior

Owies

 

 

 

*Mieszanka przypraw: kolendra, kurkuma, cynamon, papryka (mielona), czosnek, cebula, kminek, imbir, gorczyca, pieprz, kardamon, goździki, chili, gałka muszkatołowa

Food Pring 160 produktów Vegetarian - lista produktów

Poniżej zamieszczono listę produktów badanych w teście Food Print™ 160 Wegetariański. Zastrzega się możliwość drobnych zmian listy produktów objętych testem.

BIAŁKO JAJA

ŻÓŁTKO JAJA

MLEKO KROWIE

MLEKO KOZIE

MLEKO OWCZE

ALFA-LAKTOALBUMINA

BETA-LAKTOGLOBULINA

MLEKO BAWOLE

KAZEINA

JABŁKO

POMARAŃCZA

CYTRYNA

LIMONKA

GRUSZKA

TRUSKAWKA

WIŚNIA

WINOGRONA (ciemne/jasne)

ANANAS

POMIDOR

BANAN

KIWI

OLIWKI

BRZOSKWINIA

MORELA

ŚLIWKA

NEKTARYNKA

JEŻYNY

GREJPFRUT

MALINA

CZARNA PORZECZKA

ŻURAWINA

AVOCADO

MELON

ARBUZ

FIGI

MANDARYNKI

JAGODY/BORÓWKI

GUAWA/GRUSZLA

LICZI CHIŃSKIE

MANGO

MORWA

PAPAJA

GRANAT

RODZYNKI

CZERWONA PORZECZKA

RABARBAR

DAKTYLE

KUKURYDZA

OWIES

RYŻ

ŻYTO

PSZENICA

JĘCZMIEŃ

PSZENICA DURUM/TWARDA

GLIADYNA/GLUTEN

GRYKA ZWYCZAJNA

OTRĘBY PSZENNE

PROSO/KASZA JAGLANA

LEN ZWYCZAJNY

TRANSGLUTAMINAZA

PSZENICA ORKISZ

SZARŁAT WYNIOSŁY

KUSKUS

KOMOSA RYŻOWA

Makrela

Soczewica

MĄKA KUKURYDZIANA

Malina

Soja

GLIADYNA

TAPIOKA

SŁÓD

CZOSNEK

GORCZYCA

ZIARNA PIEPRZU (czarne/białe)

PAPRYCZKA CHILLI (czerowna)

NAĆ PIETRUSZKI

BAZYLIA

IMBIR

CYNAMON

GOŹDZIKI

GKOLENDRA

KMINEK

KOPEREK

CHMIEL

MIĘTA

GAŁKA MUSZKATOŁOWA

SZAŁWIA

TYMIANEK

WANILIA

MIŁORZĄB JAPOŃSKI

ANYŻ

ALOES

LIŚĆ LAUROWY

RUMIANEK

PIEPRZ KAJEŃSKI

CURRY

LUKRECJA

MAJERANEK

POKRZYWA

MIĘTA PIEPRZOWA

ROZMARYN

SZAFRAN

ESTRAGON

ŻEŃSZEŃ

MIGDAŁY

ORZECHY LASKOWE

ORZESZKI ZIEMNE

PISTACJE

ORZECHY WŁOSKIE

KOKOS

ORZECHY BRAZYLIJSKIE

ORZECHY NERKOWCA

ORZESZKI PINI

CIBORA JADALNA

ORZECHY MAKADAMII

FASOLA BIAŁA

FASOLA CZERWONA

ZIELONY GROSZEK

BROKUŁY

KAPUSTA BIAŁA

KALAFIOR

ZIEMNIAKI

SOJA

MARCHEW

FASOLKA SZPARAGOWA

BAKŁAŻAN

OGÓREK

SOCZEWICA

SAŁATA

PAPRYKA (zielona/czerwoan/żółta)

KABACZEK ZIELONY

SZPARAGI

CYKORIA

SZPINAK

BRUKSELKA

SELER

BURAKI

POR

KAPARY

KOPER WŁOSKI

KARCZOCHY

CIECIERZYCA/CIECIORKA

AMARANTUS/SZARŁAT

KAPUSTA CZERWONA

BÓB

BOĆWINA

RZODKIEWKA

RUKOLA

SZALOTKA

BATAT/SŁODKI ZIEMNIAK

RZEPA

FRUKIEW WODNA

MANIOK JADALNY/JUKA

DROŻDŻE PIEKARSKIE

DROŻDŻE PIWOWARSKIE

GRZYBY

ZIARNO KAKAOWCA

KAWA

NASIONA SŁONECZNIKA

SEZAM

HERBATA CZARNA

HERBATA ZIELONA

CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI

RZEPAK

KASZTAN JADALNY

NASIONA KOLA

MIÓD

AGAR AGAR

CUKIER TRZCINOWY

SZARAŃCZYN STRĄKOWY