791 420 180 biuro@ozonclinic.pl

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa to ukryte reakcje organizmu. Cierpi na nie ponad 45% populacji. Wywołują niewłaściwą odpowiedź organizmu na niektóre pokarmy, co jest przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych.

Oznacza to, że od tego co jesz, zależy twoje zdrowie. Istnieją produkty spożywcze, które są dla ciebie szkodliwe i mogą działać jak trucizna, podczas gdy dla drugiej osoby mogą nie szkodzić.

 

Objawami nietolerancji pokarmowej są m.in.: ostre bóle głowy, zespół nadwrażliwych jelit, migreny, problemy skórne czy niedomagania układu oddechowego.

Mogą się one pojawić dopiero kilka godzin albo nawet kilka dni później od zjedzenie szkodliwego dla twojego organizmu pokarmu, dlatego nietolerancja pokarmowa uznawana jest za utajoną podstawę wielu schorzeń.

Nierozpoznana nietolerancja pokarmowa może prowadzić do groźnych chorób cywilizacyjnych XXI wieku takich jak m.in. nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne: choroby tarczycy (choroba Hashimoto), reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, łuszczyca. Jest też częstą przyczyną niewłaściwych diagnoz lekarskich – w efekcie leczy się objawy zamiast przyczynę dolegliwości.

CZY NIETOLERANCJA POKARMOWA JEST TYM SAMYM CO ALERGIA POKARMOWA?

Alergia pokarmowa to przypadłość, na którą cierpi tylko 2,5% populacji, podczas gdy nietolerancja pokarmowa dotyka ponad 45% ludzkości.

Alergia pokarmowa IgE – zależna polega na ostrej i natychmiastowej reakcji (maksymalnie do 2 godzin po kontakcie z alergenem) układu odpornościowego na zjedzony pokarm.

Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, katar, kichanie, podrażnienie skóry, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty, obrzęk i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

Dlatego mówimy np. o alergii na orzeszki ziemne, skorupiaki, białko krowie. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem.

W przypadku nietolerancji pokarmowej IgG – zależnej objawy są złożone i mogą pojawiać się dopiero po kilku dniach i trwać wiele tygodni.

Nietolerancja pokarmowa pociąga za sobą reakcje wielonarządowe w organizmie. Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia. Nierozpoznana nietolerancja pokarmowa prowadzi do rozwoju stanów zapalnych w organizmie i w efekcie do groźnych chorób cywilizacyjnych oraz bywa częstym powodem nieskutecznego leczenia prawdziwej przyczyny dolegliwości – jaką jest nietolerancja pokarmowa.

Food Print 80 produktów - lista produktów

PRODUKTY MLECZNE: białko jaja, żółtko jaja, mleko krowie

RYBY i OWOCE MORZA: dorsz, łupacz, płastuga, krab, homar, krewetki*, omułek, pstrąg, łosoś, tuńczyk

OWOCE: jabłko, cytryna, pomarańcza, truskawka, gruszka, oliwka, limonka, ananas, kiwi, brzoskwinia, melon, morela, jeżyna, malina, grejpfrut, czarna porzeczka

PRODUKTY ZBOŻOWE: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna (gluten), pszenica twarda (durum), jęczmień, otręby pszenne

ZIOŁA I PRZYPRAWY: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu*, bazylia, imbir, kminek, koperek, chmiel, mięta

DRÓB I MIĘSO: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, sarnina

ORZECHY I NASIONA: orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie

WARZYWA: fasola czerwona, groszek zielony, fasola biała, soczewica, brokuły, kapusta biała, kalafior, soja, ziemniaki, marchew, ogórek, papryka*, pomidor, bakłażan, seler, por

POZOSTAŁE PRODUKTY: drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze, grzyby, kakao, herbata, czarna

Food Print 120 produktów - lista produktów

PRODUKTY MLECZNE: białko jaja, żółtko jaja, mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze

RYBY i OWOCE MORZA: dorsz, krab, homar, krewetki*, omułek, ostryga, małż (venus mercenaria), morszczuk, pstrąg, łosoś, tuńczyk, sola, kalmar, ośmiornica, anchois, sardynka, sepia, okoń

OWOCE: jabłko, cytryna, pomarańcza, truskawka, gruszka, oliwka, wiśnia, winogrona*, limonka, ananas, banan, kiwi, brzoskwinia, śliwka, figi, arbuz, melon, mandarynka, morela

PRODUKTY ZBOŻOWE: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna (gluten), pszenica twarda (durum), jęczmień, gryka zwyczajna

ZIOŁA I PRZYPRAWY: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu*, papryczka chili, nać pietruszki, bazylia, goździki, kolendra, kminek, koperek, chmiel, mięta, gałka muszkatołowa, szałwia, tymianek, wanilia,

DRÓB I MIĘSO: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kaczka , cielęcina, sarnina

ORZECHY I NASIONA: orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy włoskie, pistacje, nasiona słonecznika, sezam, orzechy brazylijskie, kokos, rzepak

WARZYWA: fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, fasola biała, soczewica, brokuły, kapusta biała, kalafior, soja, ziemniaki, marchew, ogórek, papryka*, pomidor, bakłażan, sałata, cebula, cykoria, szpinak, seler, por, brukselka, burak, szparagi

POZOSTAŁE PRODUKTY: drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze, grzyby, kakao, herbata, czarna kawa, herbata zielona, karob

 

Food Pring 160 produktów Vegetarian - lista produktów

Poniżej zamieszczono listę produktów badanych w teście Food Print™ 160 Wegetariański. Zastrzega się możliwość drobnych zmian listy produktów objętych testem.

PRODUKTY MLECZNE: białko jaja, żółtko jaja, mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze, mleko bawole, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina

OWOCE: jabłko, cytryna, pomarańcza, truskawka, gruszka, oliwka, wiśnia, winogrona*, limonka, ananas, banan, kiwi, brzoskwinia, śliwka, figi, arbuz, melon, mandarynka, morela, jeżyna, malina, grejpfrut, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, żurawina, awokado, nektarynka, jagoda, gruszla, liczi, chińskie, mango, morwa, papaja, granat, rodzynki, rabarbar, daktyle

 

PRODUKTY ZBOŻOWE: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna (gluten), pszenica twarda (durum), jęczmień, gryka zwyczajna, otręby pszenne, kasza jaglana, pszenica, orkisz, mąka kukurydziana, kuskus, amarantus, tapioka, słód jęczmienny

 

ZIOŁA I PRZYPRAWY: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu*, papryczka chili, nać pietruszki, bazylia, imbir, cynamon, goździki, kolendra, kminek, koperek, chmiel, mięta, gałka muszkatołowa, szałwia, tymianek, wanilia, miłorząb japoński, anyż, liść laurowy, rumianek, pieprz cayenne, curry, lukrecja, majeranek, pokrzywa, mięta pieprzowa, rozmaryn, szafran, estragon, żeńszeń

 

ORZECHY I NASIONA: orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy włoskie, pistacje, nasiona słonecznika, sezam, orzeszki piniowe, orzechy brazylijskie, kokos, cibora jadalna, orzechy makadamia, len zwyczajny, rzepak

 

WARZYWA: fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, fasola biała, soczewica, brokuły, kapusta biała, kalafior, soja, ziemniaki, marchew, ogórek, papryka*, pomidor, bakłażan, sałata, cebula, kabaczek zielony, koper włoski, dynia*, cykoria, szpinak, kapary, karczoch, cieciorka, seler, por, brukselka, burak, szalotka, szparagi, komosa ryżowa, kapusta czerwona, bób, boćwina, rukola, słodki ziemniak, rzepa, rzodkiewka, rukiew, wodna, maniok jadalny

 

POZOSTAŁE PRODUKTY: drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze, grzyby, kakao, herbata, czarna kawa, kasztan jadalny, miód, nasiona kola, agar, aloes zwyczajny, cukier trzcinowy, herbata zielona, karob, transglutaminaza

Food Print 220 produktów - lista produktów

Poniżej zamieszczono listę produktów badanych w teście Food Print™ 200+. Zastrzega się możliwość drobnych zmian listy produktów objętych testem.

 

PRODUKTY MLECZNE: białko jaja, żółtko jaja, mleko krowie, mleko kozie, mleko owcze, mleko bawole, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina

RYBY i OWOCE MORZA: dorsz, łupacz, płastuga, krab, homar, krewetki*, omułek, ostryga, małż (venus mercenaria), morszczuk, pstrąg, łosoś, tuńczyk, sola, kalmar, ośmiornica, anchois, sardynka, sepia, okoń morski, małż (ensis directus), przegrzebki, ślimak morski, śledź, makrela, włócznik, morlesz, turbot, okoń, karp, kawior, sercówka jadalna, wąsonogi, węgorz, żabnica, szczupak, dorada, glony espaguette, glon spirulina, glon wakame

 

OWOCE: jabłko, cytryna, pomarańcza, truskawka, gruszka, oliwka, wiśnia, winogrona*, limonka, ananas, banan, kiwi, brzoskwinia, śliwka, figi, arbuz, melon, mandarynka, morela, jeżyna, malina, grejpfrut, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, żurawina, awokado, nektarynka, jagoda, gruszla, liczi, chińskie, mango, morwa, papaja, granat, rodzynki, rabarbar, daktyle

 

PRODUKTY ZBOŻOWE: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna (gluten), pszenica twarda (durum), jęczmień, gryka zwyczajna, otręby pszenne, kasza jaglana, pszenica, orkisz, mąka kukurydziana, kuskus, amarantus, tapioka, słód jęczmienny

 

ZIOŁA I PRZYPRAWY: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu*, papryczka chili, nać pietruszki, bazylia, imbir, cynamon, goździki, kolendra, kminek, koperek, chmiel, mięta, gałka muszkatołowa, szałwia, tymianek, wanilia, miłorząb japoński, anyż, liść laurowy, rumianek, pieprz cayenne, curry, lukrecja, majeranek, pokrzywa, mięta pieprzowa, rozmaryn, szafran, estragon, żeńszeń

 

DRÓB I MIĘSO: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, mięso królika, kaczka , cielęcina, sarnina, konina, mięso strusie, mięso z woła, mięso z kuropatwy, mięso przepiórcze, mięso z dzika, mięso z kozy

 

ORZECHY I NASIONA: orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy włoskie, pistacje, nasiona słonecznika, sezam, orzeszki piniowe, orzechy brazylijskie, kokos, cibora jadalna, orzechy makadamia, len zwyczajny, rzepak

 

WARZYWA: fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, fasola biała, soczewica, brokuły, kapusta biała, kalafior, soja, ziemniaki, marchew, ogórek, papryka*, pomidor, bakłażan, sałata, cebula, kabaczek zielony, koper włoski, dynia*, cykoria, szpinak, kapary, karczoch, cieciorka, seler, por, brukselka, burak, szalotka, szparagi, komosa ryżowa, kapusta czerwona, bób, boćwina, rukola, słodki ziemniak, rzepa, rzodkiewka, rukiew, wodna, maniok jadalny

 

POZOSTAŁE PRODUKTY: drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze, grzyby, kakao, herbata, czarna kawa, kasztan jadalny, miód, nasiona kola, agar, aloes zwyczajny, cukier trzcinowy, herbata zielona, karob, transglutaminaza