Jakie znaczenie dla organizmu mają witaminy z grupy B?

Produkty spożywcze, które zawierają witaminę BWitaminy z grupy B są bardzo istotne dla organizmu, ponieważ koją nerwy, dbają o prawidłowy metabolizm, poprawiają przemianę materii i poprawiają zdolność koncentracji.

Witamina B1, czyli tiamina, uczestniczy w wielu procesach energetycznych i neurofizjologicznych. Zapewnia dobrą przemianę materii i ma korzystny wpływ na układ nerwowy (wspomaga pamięć). Działa korzystanie na układ mięśniowy – hamuje produkcję kwasu mlekowego. Wspomaga leczenie choroby wieńcowej, leczenie bólu pooperacyjnego, półpaśca, epilepsji. Nawilża i odżywia skórę.

Witamina B2, czyli ryboflawina, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek.
Korzystnie wpływa na układ nerwowy. Poprawia samopoczucie, hamuje rozwój depresji, łagodzi lęki i stres. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Jest konieczna do prawidłowego wzrostu organizmu i jego rozwoju. Ułatwia wchłanianie żelaza.

Witamina B3, czyli niacyna, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego, do syntezy hormonów płciowych oraz zachowania zdrowej skóry. Działa wspomagająco na układ krążenia – wpływa na rozszerzenie tętnic. Obniża poziom cukru we krwi, usuwa z krwi nadmiar złego cholesterolu. Witamina ta zapobiega utlenianiu i walczy z wolnymi rodnikami. Pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i odtruwaniu organizmu.

 

Witamina B6 odgrywa ważną rolę w powstawaniu hemoglobiny i procesach immunologicznych. Uczestniczy aż w 100 reakcjach chemicznych. Umożliwia przemianę tłuszczów i węglowodanów. Bierze udział m.in. w tworzeniu hormonów i hemoglobiny. Wspomaga czynność mózgu i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia samopoczucie i reguluje procesy myślowe, zapewnia równowagę psychiczną. Działa jak środek uspokajający, ułatwia zasypianie, zmniejsza wahania nastrojów i bóle głowy. Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego. Zwiększa odporność.

Witamina B9, czyli kwas foliowy, jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu już od pierwszych dni ciąży – zapobiega poważnym wadom układu nerwowego u dziecka. Witamina ta zwiększa odporność, ponieważ bierze udział w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek. Ma wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wraz z witaminą B12 współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii, pobudzając procesy krwiotwórcze.

Witamina B12 uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi (przeciwdziała niedokrwistości) i tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe. Wpływa na przemianę materii, wzrost, pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu, pobudza apetyt. Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i rozrodczego.