LECZENIE CUKRZYCY KWASEM ALFA LIPONOWYM

Kwas liponowy odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu cukrzycy, w szczególności powstawaniu zmian utleniających i zapalnych, które powoduje ta choroba.

Korzyści ze stosowania kwasu obejmują pobudzanie czułości na przyjmowanie insuliny i glukozy. Diabetycy są narażeni na zwiększone ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, którym kwas liponowy może zapobiec, włączając w to problem akumulacji toksyn komórkowych. Poprzez ochronę przed zniszczeniem śródbłonka, kwas zmniejsza zagrożenie cukrzycy naczyniowej i komplikacji z nerkami.

Liczne badania wykazują, że kwas liponowy jest niezbędny nie tylko dla utrzymywania optymalnych poziomów cukru we krwi poprzez wspomaganie zużycia glukozy przez organizm, ale również dla wspomagania wrażliwości na insulinę.

Kwas liponowy okazuje się być szczególnie skuteczny w zapobieganiu bolesnej i wykańczającej choroby znanej jako neuropatia cukrzycowa, która jest niemal nieunikniona u osób o słabej kontroli poziomu cukru we krwi. Neuropatia zaczyna się od bólu, uczucia pieczenia i/lub przeszywania w skrajnych przypadkach. W bardziej zaawansowanym stadium tego stanu, ból znika kiedy nastąpią poważne uszkodzenia w mikroskopijnych naczyniach krwionośnych. Utrata funkcji nerwowych może prowadzić ostatecznie do otwierania ran, infekcji, a nawet amputacji.

Kwas liponowy, dzięki silnym działaniom przeciwutleniającym, ogranicza uszkodzenia błon nerwowych i braki w dostawie krwi do nerwów, pomagając zredukować oba symptomy ich dysfunkcji. Badania kliniczne wykazały, że pomaga na ból, odrętwienia oraz odczucia pieczenia, a także poprawia prędkość przesyłu nerwowego, miarą czego jest wydajna transmisja impulsów elektrycznych.

Kwas liponowy również ma korzystny wpływ na krążenie u pacjentów z neuropatią diabetyczną, poprawia przepływ krwi oraz zwiększa jej zapas przydatny podczas zwiększonego zapotrzebowania. Aby zapobiec neuropatii cukrzycowej, bardzo istotne jest wczesne zapewnienie optymalnego poziomu kwasu liponowego.

Badania eksperymentalne ujawniły,że kwas liponowy zmniejsza ciśnienie krwi i insulinoodporność, poprawia profil lipidowy oraz redukuje wagę.

U diabetyków często występuje niski poziom ALA, co zwiększa ryzyko glikacji (uszkodzenia komórek zapoczątkowanego przez glukozę). Glikacja ma miejsce, gdy białka wchodzą w reakcję z nadmiarem glukozy powodując uszkodzenia tkanek. Dostarczenie ALA do organizmu we właściwej ilości hamuje ten proces. ALA hamuje także rozwój retinopatii cukrzycowej, polepszając tym samym stan narządu wzroku w przebiegu tej choroby.


Chcesz dowiedzieć się więcej lub umówić na konsultację z lekarzem?

Skontaktuj się z nami (kliknij tutaj)